Gode grunde til ikke at stemme på SF

Abonnér på kommentar

Udskriv
kommentar

SAP topside

"Nu er de for åndssvage, denne gang stemmer jeg ikke på Enhedslisten."

Sådan tænker mange, der tidligere har stemt Enhedslisten på et eller andet tidspunkt. Der kan være mange forskellige grunde til, at mennesker på venstrefløjen får den tanke. Op til dette folketingsvalg har især Asmaa-sagen fået folk til at overveje ikke at sætte kryds ved Ø. Nogle fordi de er utilfredse med, at Asmaa er opstillet. Andre fordi de er utilfredse med, at hovedbestyrelsen indkaldte til ekstraordinært årsmøde.

Når man "ikke længere" vil stemme på Enhedslisten, eller hvis man i det hele taget er venstrefløjsvælger i tvivl, så er det mest nærliggende at stemme på SF i stedet for. Ved dette valg bliver man oven i købet del af en succeshistorie, hvis man stemmer på partiet.

Men hvad enten det er Asmaa-sagen eller en anden enkeltsag, der har fået en venstrefløjsvælger til overveje at stemme på SF, så er det værd lige at huske, at der både er mange og principielle grunde til, at de to partier eksisterer. De har hvert sit program, og de har hver sin ide om, hvordan vi skaber et bedre samfund.

Lad os tage nogle eksempler:

Enhedslisten ønsker, at alle skal modtage de offentlige velfærdsydelser, som f.eks. gratis skoler og daginstitutioner, høj folkepension og gratis læbebesøg. Velfærdsydelserne skal ikke være noget, man "gør sig fortjent til" som en anden tigger. Til gengæld skal de virkelig rige betale meget mere i skat, end de gør i dag.

Bliver velfærdsydelserne til offentlig almisse, så bliver det nedværdigende at få dem, og der er en enorm risiko for, at de bliver dårligere og dårligere.

SF derimod vil kunne give gratisydelser dem, der har størst behov.

Enhedslisten er det eneste parti, der ikke er med til at fordele satspuljen, fordi pengene i puljen kommer fra kontanthjælpsmodtagere, pensionister, dagpengemodtagere. Deres indkomster får ikke lov til at stige lige så meget som lønningerne og priserne. Forskellen kommer i satspuljen.

SF deler hvert år ud af denne pulje penge, som skulle have tilhørt pensionister og kontanthjælpsmodtagere.

Enhedslisten er imod privatisering. Enhedslisten er imod, at markedskræfterne skal styre, hvordan samfundets ressourcer bliver brugt. Og Enhedslisten er imod, at det offentlige skal styres, som om det var private virksomheder. I stedet går Enhedslisten ind for fælleseje og for at det er demokratiske beslutninger, der afgør, hvad der produceres, hvilken service der leveres og hvordan?

Sådan ser SF ikke på det. De mener, at markedskræfterne skal spille en væsentlig rolle, og de har ved flere lejligheder støttet, at offentlig ejendom privatiseres, og at de private overtager beslutningerne, f.eks.:

Når de private selskaber får lov at bestemmer, er det profitten, der bliver afgørende. Sociale hensyn, miljøhensyn og samfundsinteresser må vige.

Enhedslisten går ind for vedvarende energi og er imod biobrændsel. Populært sagt skal vi ikke fyre med madvarer. Næringsstofferne skal være en del af det biologiske kredsløb. Og nogle landes satsninger på biobrændsel har allerede betydet, at madvarerne stiger i pris, så mennesker i de fattige lande ikke har råd til at købe det.

SF går ind for biobrændsel.

Enhedslisten er imod EU og verdenshandelsorganisationen, WTO, fordi begge organisationers fundament er hensynet til de private virksomheders frihed og deres muligheder for at tjene penge.

SF er tilhængere af EU og af WTO. SF støtter det nye traktatforslag, og de støtter EU’s forhandlere i WTO, når de lægger pres på u-landene for at åbne op for europæiske virksomheder

Enhedslisten vil have alle danske soldater og hele den USA-ledede koalition ud af Irak.

SF har stemt for, at de fleste danske tropper kom hjem, men stemte samtidig for, at nogle danske soldater og helikoptere blev i Irak, og at Danmark derfor fortsat er en del af koalitionen.

Enhedslisten mener, at mennesker, der er forfulgt i deres hjemland, har ret til asyl. Danmark må ikke på forhånd sætte overgrænse over, hvor mange vi vil modtage.

SF vil sætte et loft på 3.000 over, hvor mange flygtninge Danmark skal tage imod. Men hvad skal vi så gøre med nr. 3001?

Enhedslisten stemmer for selv den mindste forbedring og for enhver forringelse. Enhedslisten indgår ikke snuskede forlig, hvor partiet skal stemme mod sin overbevisning på ét punkt for at få noget af sin politik igennem på et andet punkt. Enhedslisten stiller krav og støtter bevægelser og mobilisering, uanset om de støder mod, hvad kapitalismen kan rumme.

SF, derimod, giver derimod gerne køb på programmet og politikken, hvis de kan komme med i et forlig og få indflydelse. På samme måde har SF ved flere lejligheder stemt imod sin egen politik for at overholde EU’s regler og direktiver.

Nu vil de i regering og har klart og tydeligt sagt, at de ikke har nogen ultimative krav. Det vil sige, at de gerne går i en regering, som overholder skattestoppet og dermed ikke får mulighed for at finansiere sociale forbedringer. Som ministre administrerer de gerne tilknytningskravet og 24 års reglen og følger trop i NATO-politikken.

Vi kan ikke vide det, men vi frygter, at SF’ere i regering også indgår nedskæringsforlig for ikke at miste indflydelse. Sådan som SF gjorde i Københavns borgerrepræsentation for nogle måneder siden.

Hvis man på alle disse punkter eller de fleste, er enig med SF, så er det naturligt, at man stemmer på partiet den 13. november. Men alle dem, som på de fleste punkter er mere enige med Enhedslisten, opfordrer vi til at holde hovedet koldt. Tænk grundigt igennem, om den ene eller den anden sag, hvor du ikke er tilfreds med Enhedslisten, kan opveje alle de andre politisk-principielle synspunkter, hvor du slet ikke er enig med SF.

Hvem skal være kritisk venstreopposition til en regering, som SF tager ansvar for? Hvem andre end Enhedslisten?

SAP’s forretningsudvalg, 2. november 2007.


Bliv medlem af SAP!

SAP er en revolutionær socialistisk organisation.

Vi arbejder som en del af Enhedslisten og SUF på at opbygge og styrke disse organisationer. Målet er at skabe et aktivt handlende parti og ditto ungdomsorganisation, der bidrager med handlingsforslag og politiske perspektiver til de aktuelle sociale mobiliseringer og ved en egentlig samfundsomvæltning.

SAP er også den danske afdeling af 4. Internationale, en global organisation for revolutionære socialister.

Læs mere på www.sap-fi.dk

Vær med i arbejdet - bliv medlem af SAP - kontakt os på: sap@sap-fi.dk